Valoarea unei proprietăți imobiliare – cum se poate crește ?

valoarea unei unei proprietăți

Valoarea unei proprietăți imobiliare nu este statică, ea poate să se schimbe în timp. Proprietățile imobiliare diferă între ele ca valoare de piață. Există situații in care ne dorim să creștem valoarea unei case sau unui apartament. Care sunt aspectele care contează în stabilirea valorii unei case sau unui apartament?

Există elemente care ridică valoarea unei proprietăți și care nu pot fi modificate. Este important ca atunci când achiziționăm o proprietate să ținem cont de aceste elemente, deoarece ele nu mai pot fi îmbunătățite sau actualizate, în timp. Cel mai important dinte aceste elemente este locația unde este amplasată proprietatea. Fie că este o casă sau un apartament, amplasarea este un element esențial. O proprietate amplasată la periferia localității, pe o stradă lăturalincă, nu va putea să aiba aceiași valoare de piață cu o proprietate similară amplasată în zona centrală a localității. Din acest motiv este foarte importantă localizarea unui imobil.

Un alt element care nu poate fi îmbunătățit este anul construcției. În general, un imobil care este mai nou este de preferat unuia care este mai vechi.

Totuși, există elemente care pot fi îmbunătățite pe parcurs și care să crească valoarea unei case sau valoarea unui apartament:

  • racordarea la sistemul de gaze naturale;
  • renovarea proprietății, creșterea calității materialelor utilizate;
  • utilarea / mobilarea;
  • extinderea proprietății, acolo unde este posibil;
  • îmbunătățirea funcționalității, design-ului și al gradului de confort.

Între două proprietăți similare, aflate în zone similare , cea care se află într- stare mai bună va valora mai mult.

Un evaluator imobiliar va ține cont în realizarea raportului de evaluare de toate aceste elemente , dar și de alte elemente, care pot ridica sau scădea valoarea unei proprietăți imobiliare.

Pentru proprietar valoarea sentimentală a proprietății poate fi o piedică în stabilirea unei valori de piață apropiate de realitate. Un evaluator imobiliar autorizat ANEVAR este o persoană independentă, neimplicată emoțional în estimarea valorii de piață al unei proprietăți imobiliare. Evaluatorul va ține cont de fapte în estimarea valorii unei case sau în estimarea valorii unui apartament. Experiența și pregătirea evaluatorului sunt elementele care vor da greutate opiniei asupra valorii unei proprietăți, exprimate într-un raport de evaluare imobiliară.

Îți recomand să citești și articolul în care am explicat că prețul unei evaluări imobiliare este mai puțin important, decât calitatea evaluării.